Boşanma Davası Nasıl Açılır ? Soru Ve Cevapları
Boşanma Avukatı olarak, müvekkillerimize en iyi hukuki danışmanlık hizmetini sunmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Müvekkillerimizin başta “Boşanma Davası nasıl açılır ?” gibi bir çok sorunuzun cevabını vermekteyiz ve konuyla ilgili en iyi sonucu elde etmeyi hedeflemekteyiz.
Boşanma Nedir ?
Türk Medeni Kanuna göre, boşanma evlilik birliğinin yasal olarak sona erdirilmesidir. Evli çiftlerin talebi sonrası mahkeme kararıyla gerçekleştirilmektedir. Bu talep, evlilik birliği açısından bir sorunu çözmek amacıyla yapılmaktadır. Boşanma kararı, evlilik birliğinin yasal olarak sona erdirilmesini ve eşler arasındaki hukuki ilişkinin sona erdirilmesini öngören bir karardır. Bu süreç, Türk Medeni Kanunu‘na göre düzenlenmiştir.
Boşanma Davası için Boşanma Avukatına başvurmalı mıyım ?
Çiftlerin Boşanma davası için avukat yardımından faydalanmaları boşanma sürecini daha kolay ve anlaşmalı bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olacaktır. Boşanma süreci sırasında, boşanma avukatınız size danışmanlık yapacak ve tüm işlemler için size yol gösterecektir. Ayrıca, boşanma avukatınız size evlilik birliğinin sona erdirilmesine ilişkin yasal haklarınızı ve yükümlülüklerinizi açıklayacak ve sizin yararınıza en uygun çözümleri önerecektir. Boşanma davasında, boşanma avukatınız yardımıyla süreç daha kolay ve anlaşmalı bir şekilde gerçekleşmesini sağlarsınız. Bu nedenle, boşanma davası için avukat yardımından faydalanmanız sizin için önemlidir. Boşanma avukatı olarak buradan bize ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Çekişmeli boşanma nedir ?
Çekişmeli Boşanma davası ne kadar / kaç yıl sürer ?
Tarafların birbirlerine karşı ortaya attıkları boşanma taleplerinin birbirlerine zıt olması durumunda gerçekleşen boşanma türüne çekişmeli boşanma denir. Taraflar arasında anlaşmaya varılaması, boşanma talepleri birbirlerine zıt olması gibi nedenlerden dolayı çekişmeli boşanma davası açılmaktadır.
Çekişmeli boşanma süreci, taraflar arasında anlaşmaya varılmaması nedeniyle daha uzun sürebilmektedir. Bu süreç, ilgili yargı organlarının inceleme süreci, tarafların tanıklarını dinleme ve değerlendirme süreci gibi faktörlere göre değişebilmektedir. Genel olarak, çekişmeli boşanma süreci birkaç ay veya birkaç yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
Bu süreçte, taraflar arasında anlaşmaya varılmaması durumunda, bir boşanma avukatından danışmanlık alarak boşanma sürecine ilişkin yasal haklarınızı koruma ve yargı sürecini daha iyi anlama şansına sahip olabilirsiniz. Özellikle Pendik, Kartal, Tuzla, Maltepe, Kurtköy, Kadıköy başta olmak üzere İstanbul ilinde ikamet ediyorsanız, Boşanma Avukatı aracılığıyla da danışmanlık alarak süreci daha iyi anlar ve yasal haklarınızı koruma şansına sahip olabilirsiniz.
Boşanma Davasın da çocukların velayet kararı ?
Mal varlığının paylaşımı nasıl yapılmaktadır ?
Boşanma avukatı, çiftlerin çocuk bakımı ve mal varlığının paylaşımı konusunda bir anlaşmaya varmaya çalışır, ancak anlaşma olmaz ise hakim tarafından mahkeme kararı ile karara bağlanır. Boşanma Avukatı, çocuk bakımı ve mal varlığının paylaşımı konusunda size yardımcı olur. Dilekçe/protokol hazırlanırken bu konuların dikkate edilmesini sağlar.
Anne ve baba evli değil ise, velayet anneye aittir. Anne ve baba evli olduğu sürece ortak velayet olarak kabul edilmektedir. Evli oldukları halde, anne ve baba birlikte yaşamıyorsa velayet hakim tarafından geçici olarak eşlerden birine verilmektedir. Eğer eşlerden biri ölmüşse, sağ anne veya baba velayeti alır. Mahkemenin çocukların velayeti konusunda değerlendirme yapmasını sağlayan önemli kıstaslardan birisi de boşanmaya konu olan nedenlerde kusurlu olan tarafların belirlenmesidir. Velayet konusunda sadece çocukların yaşları dikkate alınmıyor. Anne ve babanın toplumsal ve sosyal yaşantılarına da bakılarak bu konuda kararlar verilmektedir.
Boşanma davalarında, çocuk bakımı ve mal varlığının paylaşımı, çiftlerin gelecekteki finansal durumları gibi konular önemli konular olduğu için, bu konuların doğru bir şekilde ele alınması önemlidir. Boşanma Avukatı olarak, bu konularda size en uygun çözümleri önermek için çalışacağız ve boşanma dilekçesi/protokolü hazırlanırken bu konuların dikkate alınmasını sağlayacaktır.
Hemen Boşanmak İstiyorum. Tek celsede boşanmak mümkün müdür ?
Evet, hemen boşanmak mümkündür. Ancak, boşanma davası bir süreçtir ve bu süreçte çeşitli adımlar ve koşullar yerine getirilmelidir. Boşanma davası açılması için, eşlerden biri boşanma talebinde bulunmalıdır. Ancak diğer eş tarafından kabul edilmesi ya da reddedilmesi durumları olabilmektedir. Çekişmeli boşanma, eşler arasında anlaşmazlık nedeniyle boşanma davası açılması durumudur. Bu tür bir boşanma süreci daha uzun sürebilmektedir ve eşler arasında çeşitli anlaşmazlıkların çözülmesi gerekir. Çiftler her konuda anlaşır ise tek celsede anlaşmalı boşanma ile hemen boşanabilirler.
Ancak, bu süreçte bir boşanma avukatından danışmanlık hizmeti alarak boşanma davasının yapılış şeklinin doğru bir şekilde takip edilmesi önemlidir. Boşanma avukatı, eşler arasındaki anlaşmalı boşanma sürecinde eşlerin haklarını korur. Boşanma davasının tek celse olarak gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Bu nedenle, anlaşmalı bir boşanma sürecinde avukatlık hizmeti için iletişim numaramızdan bizi arayabilirsiniz.
Boşanma davası ile birlikte, nafaka talebinde bulunabilir miyim?
Nafaka türleri nelerdir ?
Boşanma davası sırasında eşlerden biri, nafaka talebinde bulunabilmektedir. Boşanma sonrasında kendisine ve çocuklarına mali yardım talep edebilmektedir. Nafaka, boşanma sonrasında eşlerden biri tarafından diğerine ödenen para miktarıdır.
Süresiz / Yoksulluk nafakası
Süresiz nafaka halk arasında bilinen adıdır. Boşanma sonrasında eşlerden biri tarafından diğerine ödenen para miktarıdır ve genellikle eşlerin boşanma tarihinden itibaren ödenmektedir. Bu nafaka türü, diğer eşin boşanma sonrasında yoksulluğa düşecek olması durumunda verilmektedir. Bu nafanın alınması için belli şartların sağlanıyor olması gerekir.
İştirak nafakası
Boşanma sonrasında eşlerden biri tarafından diğerine ödenen para miktarıdır. Genellikle eşlerin boşanma tarihinden itibaren ödenmektedir. Bu nafaka türü, 4721 sayılı medeni kanunu’na göre; “Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.” Buna göre ana ve baba; boşanmış, ayrılmış olsa bile çocuk ergin oluncaya kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler. İştirak nafakası, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren ödenen bir nafaka türüdür.
Tedbir Nafakası
Boşanma davası sürerken de çocuğun bakım, eğitim ve sağlık vb. giderleri oluşacaktır. Bu durumda hâkim boşanma kesinleşmeden bu giderlerin karşılanması için tedbir nafakasına hükmedebilir. Kısacası, boşanma davası kesinleştikten sonra çocuğun bakım ve giderlerinin karşılanması amacıyla hükmedilebilecek nafaka, iştirak nafakasıdır. Boşanma davası sürerken hükmedilecek nafaka tedbir nafakasıdır.